Anturajul

Multe lucruri ne influențează în viața de zi cu zi.
Dar cel mai mult – fie că ne dăm seama sau nu, că vrem sau ne împotrivim – ne influențează oamenii alături de care trăim.

Și cine sunt acești oameni ? Familia, colegii, partenerul de viață, prietenii.
Dat fiind că nu ne-am putut alege familia în care să ne naștem, avem posibilitatea de a ne alege familia pe care o vom construi. De asemenea, ne alegem prietenii, și, într-o măsură mai mică sau mai mare, colegii și colaboratorii.

Calitatea vieții noastre va depinde în mare parte de calitatea acestor oameni, de calitatea alegerilor pe care le facem în ceea ce îi privește.

Și pe ce criterii își aleg oamenii, de regulă, pe cei din jurul lor ?

1. ASEMĂNAREA. Suntem tentați să ne înconjurăm de persoane cât mai asemănătoare, cu gânduri, emoții și preocupări similare cu cele ale noastre.
2. INTERESUL. Chiar dacă nu ne seamănă, s-ar putea să intrăm în relații cu oameni care să ne fie de folos. Desigur, se naște o simbioză, iar legătura este de fapt un contract, cu drepturi și obligații de ambele părți, în funcție de negocieri..
3. CURIOZITATEA. Se poate ca cineva nici să nu ne semene, nici să nu ne fie de folos (cel puțin inițial), dar să ne trezească curiozitatea. Prin felul său de a gândi, de a simți, de a trăi. Elementul exotic ne captează atenția, și ne atrage ca un magnet.
4. PRIETENIA. Dincolo de simpla asemănare, prietenia presupune deschidere sufletească, sinceritate, intenții și fapte pozitive față de celălalt. Multe din relațiile de cuplu de astăzi sunt doar niște prietenii sexuale.
5. DRAGOSTEA. Față de partenerul de viață. Sau, față de o persoană nou-întâlnită. Și dacă deja avem partener, suntem puși să alegem: A, B, sau AB.. Însă compromisul nu e niciodată o soluție, mai ales pe termen lung.

Cheia alegerilor înțelepte stă în propria înțelepciune.
Cu cât evoluăm mai mult, cu atât aceasta se va răsfrânge asupra deciziilor pe care le facem în permanență.

Și este bine să renunțăm la lucrurile și persoanele care nu ne (mai) fac bine, care manifestă o influență negativă asupra noastră, sau care în general nu duc nicăieri.

Argumentul vechimii este un argument prost, el trebuie eliminat din calculele decizionale.

Uneori constatăm că persoane foarte apropiate, precum proprii părinți sau prieteni vechi, fie se schimbă (în rău), fie ne dăunează, chiar dacă eventual nu-și dau seama – fiind negativiști, mânioși, vicioși, leneși, șamd.

Caz în care cel mai bine este să continuăm să îi respectăm, dar să luăm distanță față de ei. Altfel ne vor trage în jos, spre iadul în care trăiesc.

Nu oricine poate juca rolul Mântuitorului – și în plus, evoluția este un proces individual..

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *