Aşa-i la noi

Ori de câte ori asistăm, ni se face, sau auzim de o nedreptate, apar inevitabil dintre aceia pregătiți cu replica „Ce să faci.. aşa-i la noi..” „România.. ce pretenții să ai?!”

Cine sunt aceşti oameni ?
Laşii.
Cei cărora nu le pasă de ce se întâmplă în jurul lor.
Cei resemnați, care eventual aşteaptă un Mântuitor divin sau lumesc.

Dacă aşteptăm ca schimbarea răului în bine sau a binelui în mai bine să vină din altă parte decât de la propria noastră persoană, s-ar putea să aşteptăm toată viața. Degeaba.

Deoarece, avem dreptul şi totodată obligația să acționăm.
Şi să reacționăm față de orice injustiție.
Să o semnalăm instituțiilor statului.
Să o descurajăm cât mai mult.

„Nu ai dreptul să refuzi un efort decât în numele altui efort, mai mare.” (CITADELA – Antoine de Saint-Exupéry)
Carevasăzică, responsabilitatea individuală nu poate fi, decât cu riscurile de rigoare, pasată altcuiva. Nu poate fi înstrăinată.

Resemnatul nu doar că nu are aşteptări pozitive de la propria sa existență, de la sine însuși, el are aceeași atitudine şi față de lume, față de ceilalți semeni.

Închizându-se în zona lor de confort, care reprezintă nimic altceva decât o celulă a unei închisori invizibile, cu ziduri mentale, aceşti indivizi încurajează, prin pasivitatea lor, pe cei care comit nedreptăți de orice fel.

Soluția, ca în majoritatea problemelor din societatea omenească, constă în trezirea Conştiinței, în realism (în loc de escapism), în transformarea pozitivă individuală, evoluție.

Abia atunci când începi să crezi că meriți mai mult, mai bine, mai frumos, îți extinzi orizonturile şi ceri mai mult, mai bine, mai frumos, de la tine însuți şi de la cei din jurul tău.

Şi, evident, începi să acționezi potrivit noilor standarde de calitate, tot mai înalte.

Astfel, prin acțiune colectivă, „Aşa-i la noi..” devine „AŞA-i la noi!”.

Pentru că „la noi” este exact aşa cum „noi” toți alegem să fie ! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *