Ce se poate face pentru a stopa cerșetoria ?

PIAȚA CENTRALÃ din Piatra Neamț. Plin de cerșetori. Care stau în calea trecãtorilor, în mijlocul drumului, intenționat, ca sã te împiedici de ei. „Autoritãțile” desfãșoarã din când în când razii de verificare a lor, îi alungã un pic și, dupã câteva minute revin „la posturi”. Scuza e mereu aceeași : „N-avem ce sã le facem. Nu avem legi.”

E adevãrat. DAR. Ați propus legi ?

Tu, ca poliție, cu oameni pregãtiți pe linia prevenirii și combaterii actelor infracționale, ai fãcut presiuni spre puterea politicã, pentru ca aceasta sã depunã la rândul ei inițiative legislative corespunzãtoare, cu scopul soluționãrii acestui flagel, al cerșetoriei în special ?!

Sau te mulțumești cu a-i controla „pe cei cu bani”, adicã pe șoferi, a-i vâna pe cei care muncesc, cei care încearcã sã-și câștige existența în limitele legii și ale bunului simț?

Problema este POLITIZAREA instituțiilor. Una din soluții este ca factorii decizionali sã se trezeascã la realitate, sã se ridice din fotoliile birourilor confortabile, și sã iasã un pic „pe teren”, pentru a vedea cum stau lucrurile de fapt. Sã o termine cu rapoartele scrise de cãtre subordonați.

Trãim de câțiva ani buni într-o erã digitalã, scrisul de mânã e depãșit. Avem instrumente moderne, precum camerele video, care ar trebui amplasate în toate zonele orașului, iar dispecerii sã le verifice permanent.

Altfel, iatã cã, și în România, apar mișcãri civile de genul Patrulei lui Vlad Țepeș, în cadrul cãrora oamenii „simpli” se pot înscrie și acționa în paralel cu „instituțiile” care nu-și fac datoria pentru care sunt plãtite din banii publici.

Acum cazul concret.

cersetoriEram  în stația de autobuz din Piața Centralã, iar cerșetorul din imagine vine în fața mea, foarte aproape, și-mi cere insistent un leu. Inițial îl ignor, apoi când vãd cã nu pleacã, îi spun cã nu-i dau. Insistã în continuare, și zice cã-i e foame. Îmi vin gânduri mai agresive, dar mã gândesc rapid la consecințele legale, și mã calmez suficient cât sã nu-l bat.

Altã idee era sã-i zic, ok, hai cu mine pânã la mașinã, și-l duceam într-un loc mai la dos, și-i dãdeam acolo… pumni și picioare de toți banii. Dar iar m-am gândit cã nu e bine.

Am ajuns în faza în care NOI sã ne ferim de ei ?!
Era și varianta cu sunatul la 112, dar riscam sã iau amendã, pentru cã nu-mi era viața pusã în pericol.

Legi inutile: orice ai face, tot te sancționeazã, tot tu pici vinovat. Ca sã nu mai vorbesc de TIMPUL afectat, care costã bani.

Inițial fac acest demers online, urmând ca, dacã nu se iau MÃSURI CONCRETE ȘI DURABILE, sã trec la demersuri offline, instituționale, pânã la nivel central.

Cei vizați sã se autosesizeze.

Rugãm cititorii sã vinã cu idei despre ce putem FACE. Vorbele nu sunt suficiente!

D.D.

http://www.ziarpiatraneamt.ro/ce-se-poate-face-pentru-a-stopa-cersetoria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *