Confortul și nașterea Omului Nou

Confortul, iar nu terorismul, ar trebui declarat

inamicul public numărul unu.

 

Deoarece confortul este termenul eufemistic al lenei.

O societate, o umanitate, o viață, în general orice lucru de valoare, se construiește prin #efort.

Și, cum bine spune Antoine de Saint-Exupery în CITADELA,

„Nu ai dreptul să refuzi un efort decât în numele altui efort,

mai mare.”

 

Însă oamenii, comozi, fug de ceea ce le consumă (prea) (multă) energie. În numele sfântului principiu economic al Eficienței, vor totul, sau în cel mai rău caz cât mai mult, făcând nimic sau în cel mai bun caz cât mai puțin.

 

În ciuda unor școli filosofice și psihologice care afirmă că omul e leneș din naștere, noi considerăm că lenea este un comportament dobândit prin educație (mai precis contraeducație), și ulterior prin autoeducație.

 

Literatura motivațională a încercat în ultimele decenii să modeleze indivizii, pentru ca aceștia să-și orienteze acțiunea spre ei înșiși, pe ideea că, dacă ei vor prospera, vor progresa și ceilalți și lucrurile din jurul lor.

Însă ideea egocentrismului s-a dovedit și e încet-încet recunoscută la nivelul cercurilor înalte ale societății, a fi greșită, lipsită de Etică și autodistructivă pe termen lung. Efectele nocive se regăsesc în lumea actuală, în simptomele resimțite de indivizi și grupuri : boli și afecțiuni de tot felul, alienare, rupere de Real, conflicte intra- și inter-umane, etc.

 

Prin urmare o nouă perspectivă se impune, o restructurare fundamentală, din temelii, a paradigmelor, la toate nivelurile funcționale.

 

Omul Nou se naște progresiv, mai mult sau mai puțin discret – asemenea oricărei înfloriri. El sintetizează trecutul într-un concentrat de înțelepciune, și aruncă deșeurile care-i aglomerau existența.

 

Cu noii săi ochi, el vede mai bine lumea, cu noua minte înțelege mai bine, și conștientizându-și potențialul, alege mai bine pentru el și ceilalți.

 

Căci viitorul este al altruismului, al interconectării (Omenirea a ajuns să învețe lecția aceasta de la…tehnologie), al rețelelor sănătoase.

 

Desigur că există și vor exista și oportuniști care vor încerca să-și atribuie avantajele oferite de Sistem, însă Sistemul îi va identifica drept vulnerabilități, îi va eticheta drept paraziți,viruși, și în cele din urmă îi va anihila.

 

În noua ordine, ți se cere mult pentru că ți se oferă mult.

Alternativa fiind evadarea în imaginar, în infinitele spații ale Virtualului, inclusiv aici, pe teritoriile Internetului.

 

Cine va vrea însă să trăiască, va trebui să muncească.

Recompensele sunt pe măsura eforturilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *