De ce să fii infidel ( ? )

Titlul este pus intenționat aşa încât să se poată înțelege două sensuri diferite.
O dată, cititorul se aşteaptă să i se prezinte motive pentru care să-şi înşele partenerul de viață..
..iar în al doilea sens, pare a fi o întrebare retorică, ca şi o concluzie după o meditație din care a reieşit că nu e cazul să fii infidel..

Ca şi în general, oamenii vor alege fie unul dintre sensuri, fie celălalt, în funcție de configurația sufletească a fiecăruia, în funcție de interesele sau respectiv scopurile pe care le are (conştient sau nu), în funcție de filosofia sa de viață.

Astfel, fiecare individ va căuta motive, argumente, „probe” pentru a(-şi) justifica orientarea : fie fidelitatea, fie infidelitatea.

Mai există „relativiştii”, cei care încearcă să nuanțeze termenii, definițiile acestora, contextele în care un om în general fidel ar putea sfârşi prin a fi infidel, or care vor vorbi despre mai multe tipuri de infidelitate – mentală, emoțională, în afară de cea aşa-zis „fizică”.

Dar să vedem acum câteva motive pentru care înşeli sau eşti tentat să o faci.

1. Pentru că eşti superficial. În relația cu propria persoană, apoi în relația cu partenerul. Altfel, profunzimea (verticală) şi amplitudinea (orizontală) a gândurilor şi emoțiilor ar fi concentrate asupra persoanei iubite.

2. Pentru că eşti sigur că „nu vei fi prins”. Într-o locație considerată „sigură”, cu un partener-amant considerat „de încredere”, nu-ți pui problema că celălalt ar putea afla de una sau mai multe „aventuri”.

3. Pentru că, dacă partenerul ar afla, ai fi deja pregătit cu argumente prin care „să te scoți”. I-ai explica ori că nu ai avut de ales, ori că te şantaja amantul, ori că se ivise ocazia şi n-ați rezistat, ori că.. pur şi simplu „s-a întâmplat”.

4. Pentru că relația cu partenerul nu este de înaltă calitate. Se poate ca motivele pentru care stați împreună să fie altele decât dragostea (reciprocă), dorința puternică de a fi împreună, şi prin urmare „ți se rupe” dacă află sau nu, dacă desființați relația sau mergeți mai departe..

5. Pentru că te-ai cam plictisit de partener. Iar infidelitatea ar fi o formă de „evadare din cotidian”, din monotonie, din rutină.. Apariția plictiselii însă a depins şi de gradul tău de implicare în relație, nu doar de implicarea partenerului. A plasa întreaga responsabilitate pe umerii celuilalt nu e o dovadă de înțelepciune, ci, adesea, o strategie folosită pentru (auto)justificarea diverselor comportamente proprii..

6. Pentru a te răzbuna pe partener. Atunci când sentimentele care vă uneau cândva scad în intensitate sau dispar, fiind înlocuite de sentimente şi emoții negative, infidelitatea este folosită drept „o armă” simbolică folosită pentru a-l „răni” pe celălalt.

7. Pentru a-ți dovedi puterea de atracție asupra „sexului opus”.
Atunci când fie nu au suficientă încredere în propria persoană, fie egocentrismul este la cote înalte, infidelitatea (sub orice formă, nu doar fizică) este percepută drept o confirmare a propriei valori..

Infidelitatea este aşadar un efect, nu o cauză. Cauzele trebuie căutate în primul rând în propria persoană, abia pe urmă în celălalt. Pentru asta, autoevaluarea obiectivă este o necesitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *