Jocul vieții @ Cercul mincinoșilor

Un tânăr, lovit de necaz, s-a dus la o mănăstire, departe, și i-a spus unui bătrân înțelept:
– Viața m-a dezamăgit. Aș dori să ajung la lumina dumnezeiască, pentru a mă vindeca de suferință. Dar nu sunt în stare și o știu prea bine. N-am să pot petrece ani și ani în meditație, austeritate și învățătură. Este peste puterile mele. Nu se află oare o cale mai scurtă, pentru unul ca mine?
Învățătorul l-a întrebat:
– Te-ai concentrat vreodată în viața ta asupra unui lucru?
– M-am născut într-o familie bogată. N-a trebuit să muncesc niciodată. Ceea ce mi-a plăcut într-adevăr este jocul de șah. Îmi petreceam aproape tot timpul cu jocul acesta.
Învățătorul a chemat un călugăr. A fost adusă o tablă de șah și o sabie cu tăișul ascuțit, care stralucea în lumina soarelui. Învățătorul a așezat piesele pe tablă si i-a spus călugărului, arătându-i sabia:
– Mi-ai jurat credință și ascultare. A venit vremea să mi-o dovedești. Ai să joci o partidă de șah cu acest tânăr, iar dacă pierzi am să-ți retez capul cu această sabie. Dacă însă ai să câștigi, am să-i retez capul adversarului tău. Toată viața și-a închinat-o șahului și n-a făcut nimic altceva. Merită, așadar, să i se taie capul dacă pierde.
Cei doi jucători s-au uitat la învățător și au văzut ca nu glumea. Au început să joace. Din prima clipă, tânărul a simțit un firicel de sudoare curgându-i pe spinare, pentru că își pusese viața în joc.
Tabla de șah era lumea întreagă. Se făcuse una cu ea, era el însuși o tablă de șah. A făcut câteva mișcări mai proaste, apoi adversarul său, călugărul, a făcut o greșeală care a întors norocul de partea tânărului. Acesta a profitat și a atacat puternic. Pozițiile adversarului au slăbit și au început să fie chiar doborâte.
Tânărul și-a privit adversarul pe furiș, fără să ridice capul. A văzut un chip inteligent și sincer, destul de muncit. S-a gândit la propria-i viață, searbădă și neînsemnată. Și s-a simțit pe dată cuprins de milă.
A făcut o mișcare stângace,apoi încă una. Își distrugea singur pozițiile. Avea să piardă.
Atunci înțeleptul a răsturnat tabla de șah, iar piesele s-au risipit în toate părțile. Cei doi jucători l-au privit cu uimire.
– Nimeni n-a pierdut, nimeni n-a câștigat, a spus el. Nu va cădea nici un cap.
S-a intors apoi către tânăr și a grăit astfel:
– Este nevoie de două lucruri. Concentrare și milă. Iar tu le-ai invatat astăzi pe amândouă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *