Pacea sufletească

Discrepanțele dintre personalitate (ceea ce suntem) și comportament (ceea ce facem) dau naștere unor tensiuni psihice direct proporționale cu forțele psihologice aflate în opoziție.

Motivele sunt legate de interesele diversificate pe care le avem, în multe domenii ale vieții, și pentru care trebuie să jucăm roluri corespunzătoare.

Dar „masca devine chip”, astfel că funcția își creează structura potrivită. Se nasc, din același „aluat”, tipare comportamentale noi, cu gânduri, emoții, visuri, dorințe, pasiuni, obiceiuri diferite.
Uneori, chiar contradictorii, deoarece sunt orientate spre principii care se exclud reciproc.
În acest punct apar mare parte din conflictele interioare ale omului actual.
Sufletul său este un teatru de război unde se luptă, pentru supremație, mai multe forțe psihologice. De regulă acestea se coalizează, formând două tabere adverse. Dar de multe ori se bate fiecare cu toate celelalte, folosindu-și avantajele față de restul. Câteodată, unul dintre combatanți câștigă, supunând, înăbușind, toți adversarii, impunându-și propriul specific, asupra întregului suflet al individului. Dar învinșii nu mor niciodată, ci plănuiesc noi stratageme și scheme prin care să deturneze puterea învingătorului – pacea e doar formală, superficială.
Este normal, pentru că solicitările lor nu au fost asimilate, ci înlăturate, mai mult sau mai puțin violent.
..
„Integrarea” pe care mulți o doresc se referă la un proces al conștiinței, în care fiecare personalitate interioară își face cunoscute nevoile, și în final se ajunge la un consens, tradus printr-o soluție de înnoire, de renaștere interioară. Un plan de dezvoltare durabilă, care să echilibreze multiplele roluri exterioare și în consecință persoane interioare, un efort de tipul „toți pentru unul, unul pentru toți”. Această nouă ordine se fundamentează nu pe competiție, ci pe colaborare.
Părțile până acum conflictuale, realizează că sunt organe ale aceluiași organism, iar scopul suprem este evoluția ființei.
Abia atunci individul uman cunoaște și trăiește pacea sufletească, și devine capabil de acte cu adevărat mărețe, de anvergură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *