Prevenirea sau combaterea perfecționismului în relațiile de cuplu

Perfecționismul trebuie prevenit și combătut oriunde, dar mai ales în direcția parteneriatului de viață, unde acționează ca un acid care erodează relația, direct proporțional cu gradul de aciditate, distrugând-o uneori iremediabil, și producând o suferință pe măsura emoțiilor implicate.

Câtă vreme există motivație și dorință pentru Evoluție și, în general, dezvoltare pozitivă, indivizii caută mereu, prin eforturi individuale și comune, să perfecționeze diversele aspecte ale vieții practice, cotidiene.

Însă fiecare dintre ei trebuie să priceapă că perfecțiunea nu poate fi atinsă, ea este „o stea călăuzitoare” (CITADELA), o direcție înspre, o devenire, o transformare continuă, a răului în bine, a binelui în mai bine, a mai binelui în cel mai mare bine realizabil la acel moment.

Este nevoie așadar ca fiecare să renunțe la dorința ca totul să fie perfect, și să înțeleagă faptul că totul este perfectibil, datoria noastră fiind a îmbunătăți mereu lucrurile, începând de la cele dinlăuntrul nostru, și continuând cu cele din lumea așa-zis exterioară.

Celălalt greșește cu ceva ?
Îi comunicăm poziția noastră, îl ajutăm să înțeleagă problema, îl sprijinim în rezolvarea acesteia și în aplicarea soluțiilor potrivite.

Celălalt cade ?
Îl ridicăm rapid, îl îmbrățișăm și îl încurajăm să meargă în continuare, înainte.

Celălalt tinde să o ia pe alte cărări sau străzi ale vieții ?
Stăm de vorbă, întâi cu noi înșine, iar dacă drumul nu este comun, îi solicităm celuilat să aleagă dacă vrea cu adevărat să continue împreună cu și alături de noi, sau dacă alege o altă direcție. Apoi, dacă preferă a doua variantă, ne luăm rămas-bun, mulțumindu-i pentru compania de până atunci, și sperând într-o reîntâlnire, cândva, la o intersecție a căilor noastre.

Am întâlnit, la multe persoane singure, pentru care singurătatea a devenit un stil de viață (nu că le-ar lipsi un amant sau o amantă, prieteni, familie, ci tocmai un suflet-pereche, o relație de dragoste autentică, la care au îndrăznit cândva să viseze, dar la un moment dat fie au făcut un compromis, alegând o „singurătate în doi”, fie s-au refugiat în diverse activități, mai mult sau mai puțin etice, mai mult sau mai puțin (auto)distructive, etc), așadar la acest tip de persoane am întâlnit, pe lângă un negativism cronic, un perfecționism dus la extrem, o incapacitate de a asculta și pe celălalt, o încăpățânare și o inflexibilitate în a-și apăra punctul de vedere chiar și în cazul în care realitatea faptelor le contrazic acest punct de vedere, așadar în pofida absurdului și a inconsistenței cu lumea obiectivă.

Asta deoarece, în adâncul sufletului său, perfecționistul se crede, dacă nu perfect, atunci undeva pe-aproape.

Iată de ce susținem ca oricare demers să înceapă dinspre propriul suflet, prin autodescoperire și autoînțelegere, ceea ce duce automat la o imagine de sine realistă, nici sub-, nici supraapreciată.

În continuare, al doilea pas este o atitudine și o abordare corectă a celuilalt, evaluându-i mereu psihologia (nevoi, dorințe, aspirații, temeri, bucurii, traume, șamd) și filosofia (principii, reguli, limite, preferințe, șamd) specifice lui, neîncercând a le confunda cu ale noastre.

O relație este o construcție continuă, și partenerii sunt chemați să se implice fiecare cu ce este, știe, poate și vrea să investească. Motivația principală trebuie să fie dragostea, prin intermediul căreia devin mai puternici și individual, și împreună. Uneori, unul dintre cei doi obosește, și are nevoie de odihnă, astfel că celălalt trebuie să-l înțeleagă, să empatizeze cu starea lui, să-l lase să se refacă.

Perfecționistul nu este niciodată (pe deplin) mulțumit de starea lucrurilor dintr-un moment oarecare, mereu vrea mai bine de la orice și oricine. Prin urmare, sufletul său este permanent neliniștit, prins în capcana negativismului. Acordă-i liniștea de care are nevoie, îmbrățișează-l, dezvoltă-i capacitatea de a se bucura de Prezent, și de a trăi cât mai puțin, de preferabil deloc în trecut sau viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *